Amazona

0
95
amazona

Najmoćniji riječni sustav na svijetu pokriva trećinu Južne Amerike, a ime je dobio po ratnicama.

Pokušati zamisliti veličinu rijeke Amazone je gotovo jednako teško kao i pokušati pojmiti šta je to beskraj- zavrti vam se u glavi od zapanjujuće veličine. Sa svojih 15 hiljada pritoka, rijeka Amazona prikuplja vodu iz dijela Južne Amerike koji je gotovo jednako velik kao i čitava Australija. Rijeka je dovoljno duboka da veliki brodovi koji uđu iz smjera Atlanskog okeana mogu njome ploviti sve do Iquitosa u Peruu, odnosno polovice njene dužine. Najvećim dijelom Amazona je preširoka da biste istodobno mogli vidjeti obje obale.

Amazona prelazi preko čitavog kontinenta. Njezine najudaljenije pritoke izviru u ledenjačkim jezerima visoko u peruanskom dijelu Anda, tek 190 kilometara od Tihog okeana. Obrušavajući se s planina, te pritoke urezuju duboke klance u istočne obronke, noseći sa sobom ilovaču koja vodu boji u boju bijele kafe. Pa ipak, taj je tok poznat pod nazivom “bijele vode”. Ima i pritoka tamne ali bistre vode, koje tu boju dobivaju od raspadnutog biljnog materijala iz močvara iz kojih izviru. Kakos e nagib smanjuje, tako se i jureći brzaci pretvaraju u daleko sporiju rijeku, sve dok ne stignu do ravnice i golemog bazena Amazone.

Tropska prašuma u amazonskom bazenu najvećim se dijelom nalazi u Brazilu, a prekriva područje dvostruko veće od Indije. U cijelom tom području gotovo da i nema mjesta na položaju višem od 200 metara nadmorske visine.

Snijeg koji se topi u Andama, kao i obilne kišne oborine uzrokuju poplave tokom najvećeg dijela godine. Dio prašume koji zauzima područje veličine Islanda, poznat pod nazivom varzea, mjesecima je poplavljen do 9 metara dubine, a neki dijelovi gotovo s stalno pod vodom.

U prašumi je uglavnom vruće, vlažno i sparno, a temperature se kreću od 33 stepeni tokom dana i oko 23 stepena tokom noći.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime