Angelovi slapovi

0
106

Jedan je pilot u potrazi za zlatom u gustoj džungli Venezuele otkrio najviši slap na svijetu.

Jedan od najboljih načina da se otkrije nešto veličanstveno jeste kad na to slučajno naletite dok tražite nešto sasvim drugo. Tako je bilo i s Kristoforom Kolumbom i njegovim otkrićem novog svijeta. A takvo iskustvo je imao i Jimmy Angel, američki pilot iz Prvog svjetskog rata i pustolov.

Godine 1995. Angel je pretraživao golemo venezuealnsko visočje Auyan Tepui, odnosno Đavolje planine, a u nadi pronađe rijeku. Stari tragač za zlatom govorio mu je nekoliko godina prije o toj rijeci i o vrtoglavoj količini zlata koju sadrži, pa je od tada nije prestao tražiti.

Gledajući iz svog dvokrilca, Angel je vidio brojne potoke koji su se obrušavali preko rubova visoravni i gubili se dole u prašumi. Potom, zaobišavši visoku stijenu, ukočio se za upravljavačem.

S visina, gotovo pod oblacima, čitava se rijeka slivala s vrha tamnoružičaste stijene i obrušavala se pred njim duboko dole u dolinu, uz grmljavinu koja je nadglasavala brujanje motora dvokrilca.

Još dok je ponirao za njom znao je da je otkrio najmoćniji katarakt na svijetu. Vrativši se u Caracas, glavni grad Venezuele, zainteresirao je svojom pričom dvojicu istraživača planina, Gustava Henyja i Felixa Cardonu, te se ponudio da ih odveze onamo iz svog kmapa podno planine Auyan Tepui. Cordona je ostao za radijskim prijemnikom u bazi, a Angel je sa suprugom Marie i Henyjem poletio u potrazi za sletnom stazom na visoravni.

Odabrali su mjesto za koje se ispostavilo da je tresetište i, ako niko nije bio ozlijeđen, nije bilo nikakvih izgleda da zrakoplovom ponovo uzlete. Teren je bio grozan, razjapljene gudure i raspukline koje su erodirale u visoravni tokom tisuća godina, prekrivene gustom šumom. Bilo je nemoguće doći do vrha slapova, a ekspedicija je imala i važniji problema- kako se izvući iz ove nevolje. Nekim čutom u tome su uspjeli, pojavivši se u kampu dvije sedmice poslije poderani i izgladnjeli, nakon što je izgubljena svaka nada da su preživjeli.

Izvor Slapova

Međutim, Angel i njegova pratnja riješili su pitanje odakle dolazi voda u ove slapove. Pukoitine i gudure na visoravni koja prekriva površinu od 770 četvornih kilometara skupljaju vodu od obilnih kiša i izbacuju je niz katarkt koji se slijeva u rijeku Churun, pritoku rijeke Carrao. Angelova tvrdnja kako je pronašao najviši slap na svijetu potvrđena je tek 1949. godine kada je ekspedicija koju je prodvodila Ruth Robertson, bivša američka ratna dopisnica, pošla uz kanjon rijeke Churun u motoriziranim kanuima. Njezin prvi pogled na ove slapove bio je pod mjesečinom.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime