Blagi pomoćnici pri prehladi

0
62
prehlada

Samo rijetki prezime bez prehlade. Ali i onaj ko se već zarazio virusom nije bespomoćan, priroda raspolaže mnogim sredstvima protiv te bolesti.

Prehlade se najavljuju curenjem nosa, grebanjem u grlu i promuklošću. Tada je kranje vrijeme da posegnemo u ljekarnički ormarić prirode. Vrlo je važno ojačati svoje odbrambene moći, odnosno odbrambeni sistem, tako da se može boriti protiv dosadnih nametnika.

U tu svrhu priroda nam nudi mnoštvo ljekovitih bilaj pomoći kojega na blagotvoran način možemo tretirati tipične tegobe prehlade. Hemijska redstva još više opterećuju već oslabljeno tijelo, dok stara domaća sredstva jačaju odbrambeni sistem. Prirodnom medicinom podržavamo proces ozdravljenja i učinkovito skidamo temperaturu.

Čak i pri pravoj gripi mnoga srdestva djeluju olakšavajuće. Iskoristite staro znanje o moći liječenja domačih i stranih biljaka pri prehladi, gripi i povišenoj temperaturi.

Ojačajate imunološki sistem na prirodan način

Neki ljudi svake zime pate i po više puta od prehlade, dok drugi hladno godišnje doba prežive bez ikakvih tegoba, iako su stalno u kontaktu sa sugrađanima koji kišu i kašlju. U kojoj smo mjeri imuni na virusne ifnekcije zavisi od odbrambenih moći svakog pojedinca. Zadatak našeg imunološkog sistema je odbraniti nas od uzročnika bolesti kao što su bakterije i virusi. Čim nas napadne neki nametnik, organizam hitro stvara posebna antitijela.

Budući da mnogi uzročnici bolesti, primjerice virusi prehlade, često mutiraju, naš imunološki sistem ne može da nas dugoročno zaštiti.

Pri svakoj zarazu moraju se proizvesti nova antitijela. Ako nam je imunološki sistem oslabljen, organizam se ne može braniti.

Puno čimbenika negativno utječe na obrambene moći: stres, nepravilna prehrana, manjak fizičke aktivnosti, onečišćenja okoliša, previše alkohola, nikotin kao i uzročnici bolesti. U slučaju da su organizam i odbrambeni sistem oslabljeni, raste rizik zaraze. Ako želite spriječiti prehladu, ojačajte vlastitu odbranu.

Iako vas je virus već zahvatio i nos vam curi, još uvijek nije prekasno: I tada možete na prirodan način učinkovito poduprijeti organizam i ostodobno ublažiti tegobe.

Provjerene biljke koje ojačavaju

Već su i Indijanci Sjeverne Amerike upotrebljavali crvenu sunčanicu pri liječenju rana. Djeltovorni sastojci te biljke štite nas od zaraza i posješuju odbrambene moći, a uzimaju se u obliku kapljica. Istu djeltvornost možemo postići čajem od konopljuše i mravicna, koji također snićava i povišenu temperaturu. Ako mu dodamo cvjetove kamilice i listove matičnjaka, on sprječava i prehlade.

Čajna mješavina za jačanje odbrambenog sustava

Ovaj ukusan čaj ne jača samo obranu nego smiruje sluznice i opušta grčeve. Svi sastojci su pored toga bogati vitaminom C.

25 g šipka
25 g cvjetova lipe
15 g narančine kore
15 g cvjetova bazge

Plodove i cvjetove pomješajte, stavite vodu da proključa i njome prelijte mješavinu ( 1 vrhom puna jušna žlica na 1/4 l vode). Prekrijte, ostavite 10 minuta, ocijedite i po želji zasladite. Pijte vruć čaj 2 do 3 puta na dan.

Vruć limun

Vitamin C nepohdno je pomoć za naš odbrambeni sistem

1 limun
1/4 l vode
1-2 čajne žlice meda

Zagrijte vodu, iscijedite limun i sok ulijte u šalicu, potom u nju dolijte ohlađenu vodu ili čaj od, primjerice sljeda ili šipka. Po želji zasladite medom.

Čaj od šipka protiv prehlade

Ako smo prehlađeni, potreba za vitaminom C naglo raste. Plodovi divlje ruže njime nas obilato opskrbljuju.

2-3 čajne žlice šipka
1/4 l vode
1 čajna žlica meda
1 čajna žlica limunova soka

Plodove prelijte vodom, prokuhajte i ostavite 10 minua. Ocijedite te dodajte limunov sok i med.

Ljekovito znojenje istjeruje bolesti

Vrućica vrlo često prati prehladu, ali to nije signal za uzbunu, nego znak da je naš organizam započeo borbu protiv uzročnika. Prekomjerno zagrijavanje cijelog organizma potiče vlastitu obranu, a pored toga puno je uzročnika osjetljivo na vrućinu pa od nje ugibaju. Tako su naše bake, u slučajevima povišene temperature, znale prepisati pravu kuru znojenja, koja jača tijelo, ali je neprikladna za pacijente s kardiovaskularnim tegobama.

U ljekarni možemo pronaći puno tvari koje blago potiču znojenje i oslobađaju od otrovnih tvari. Na početku ne snizuju povišenu temperaturu.

Kritično stanje može nastupiti kod djece i starijih osoba kada vrućica potraje duže ili ako je iznad 39 stepeni.

Biljni čaj za kurativno znojenje

Majčina dušica djeluje antiseptično i ublažuje upalu, cvjetovi lipe opuštaju grčeve, potiču znojenje i smiruju.

20 g cvjetova kamilice
20 g majčine dušice
20 g cvjetova lipe

BIljke pomješajte, stavite vodu da prokuha i njome prelijte mješavinu (1/4 l na 1 čajnu žlicu bilja), pustite da odstoji 10 minuta i na kraju ocijedite.

Čaj od vrbove kore

Ovaj čaj potiče znojenje i oslobađanje otrovnih tvari.

2 jušne žlice mljevene vrbove kore
20 g anisa
20 g ružmarina
20 g cvjetova bazge
20 g cvjetova lipe

Pomiješajte biljke, stavite vodu da prokuha i njome prelijte mješavinu ( 1/4 l vode na 1 jušnu žlicu bilja). Pustite da odstoji 15 minuta, ocijedite i zasladite.