Bolovi u leđima

0
17484
bol u ledjima

Zdravlje vaših leđa ovisi ponajviše o tome kako se držite i kako se služite svojim tijelom, ali utječe i način prehrane, probava i vaš način preovladavanja stresa. Bol u leđima pogađa većinu ljudi u nekom životnom razdoblju i jedan je od glavnih uzroka invaliditeta.

Bolovi u leđima mogu biti lakši problemi koji traju samo nekoliko dana ili ipak ozbiljan i dugoročan problem. Bol može biti izazvana svakom slabošću u leđima te ozljedom.

Oštećenja mogu izazvati nošenje teških predmeta, neoprezna tjelovježba, pogrešno držanje tijela pri podizanju predmeta, nespretno savijanje ili okretanje.

Loše držanje, manjak tjelovježbe , dugo sjedenje u istom položaju, trudnoća i gojaznost povećavaju vjerovatnoću pojave bolova i pogorjašvaju već postojeće. Još jedan važan uzrok jeste stres. U rjeđim slučajevima bolovi u leđima mogu biti rezultatom stanja koje nije povezano sa samim leđima, primjerice, infekcijom mokraćovoda.

Uzroci bolova u leđima

Bol može biti izazvana problemima s bilo kojim dijelom složene građe leđa. Često je izaziva neka kombinacija čimbenika kao što su:

– istegnuti mišići ili tetive

– oštećenje zglobova kralježnice

– grč mišića koji se javlja kao zađtitna mjera sa svrhom imobilizacije kralježnice nakon ozljede, istezanja ili stresa. Mišići oko oštećenog dijela postaju napeti i bolno kruti te često sprječavaju svaki pokret.

– hernija diskusa. Ona rjeđe uzrokuje bolove u leđima nego što se vjerovalo. Bol uzrokuje mekana sredina diskusa koja strši i pritišće živac ili nadražuje okolno tkivo. Diskusi s godinama isušuju pa selakše i oštećuju. I neaktivnost povećava rizik od tegoba zbog diskusa.

– išijas, oštra i vrlo jaka bol u stražnjici koja se spušta niz stražnju stranu bedra. Najčešći su uzroci hernija diskusa koji pritišće ishijadaični živac te ostreoartiritis.

– osteoporoza, koja može oslabiti kralješke tako da se lako zdrobe ili napuknu.

– sužavanje kralješničkog kanala, koje uzrokuje pritisak na hrptenu moždinu ili na živce koji su s njome spojeni.

Prevencija bolova u leđima

Najvažniji način sprječavanja bolova u leđima jest održavanje njihove snage i gibljivosti svakodnevnim vježbanjem. Također je važno izbjegavati pretjerane ili nespretne pokrete koji mogu izazvati stres i napor. Poduzmite sljedeće mjere opreza kako biste zaštitili leđa.

– Nikada ne nosite tešku torbu u jednoj ruci ili na jednom ramenu. Radije podijelite teret u dvije torbe koje ćete nositi objema rukama.

– Kada dižete težak predmet, približite mu se što više možete, savijte koljena dok leđa držite što ravnije

– Ne izvijajte leđa dok držite nešto teško umjesto toga se poslužite stopalima kako biste okrenuli cijelo tijelo

– Sjedite usrpavnih leđa, s čvrsto poduprtim križima. Kad vozite, spustite sjedište kako biste povećali kut između bedara i trupa

– Nosite udobne cipele s čvrstim potplatima koje vas neće prisiljavati da hodate nenormalno. Prilagodba cipela u skladu sa savjetom kiropoda ili drugog ortopeda često može smanjiti opterećenost leđa

– Ako dugo radite za kompjuterom, svakako sjedite u ispravnom položaju. Poslužite se osloncem za stopala ako hi ne možete držati ravno na podu.

Liječenje bolova u leđima

Ako je stres jedan od uzročnika, pokušajte smanjiti izvore stresa u svome životu i koristite se boljim tehnikama za preovladavanje stresa.

Toplina i hladnoća. Ovaj oblik hidroterapije poboljšava cirkulaciju i pomaže izliječenju.

– Da biste ublažili bol od istegnutih mišića ili išijasa, koristite se ručnikom koji je umočen u toplu vodu i zatim isciješen.

– Držite vrući ručnik dvije minute, a onda ga zamijenite ručnikom umočenim u hladnu vodu jednu minutu. Činite to naizmjenice približnoo 15 minuta. To je posebno korisno ako je bol izazvana istegnutim mišićima. Kod bolova izazvanih upalom, koristite se samo hladnim ručnikom.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime