Bora-Bora

0
48
bora bora

Ovaj idilični tropski otok ima prekrasne plaže, lelujave palme i dražesnu plavu lagunu.

Biser Tihoga okeana, mjesto najbliže raju na Zemlji, otok iz snove- sve su to imena kojima su ljudi opisivali Bora-Boru. Američki pisac James Michener rekao je da je to najljepši otok na svijetu i uzor za njegov čarobni otok Ba-li-h’ai koji je spomenuo u knjizi Tales of the South Pacific. O njemu je i napisana pjesma koja se pojavljuju u mjuziklu Rodgersa i Hammersteina South Pacific iz 1949. godine

Bora-Bora je otok koji se nalazi u samom središtu francuske Polinezije, jedne od najljepših podskupina u otočnoj skupini Leeward u Društvenim otocima. Bijele, svjetlucave plaže, obrubljene nasadima palmi, tirkiza brda i obilje sjajnih cvjetova hibiskusa, proteže se uz kristalno bistru lagunu. Tropske temperature između 25 i 28 stepeni umiruju svježi povjetarci koji dolaze s istoka.

Postoji samo jedan plovni prolaz kojim se može proći kroz prsten od koraljnih otoka. Zbog toga je laguna prirodna luka. Uz glavni otoko, koji otprilike dvostruko veći nego Gibraltar, postoje i dva manja otoka. Toopua i Toopuaiti. Svi zajedno ostaci su erodiranog vulkanskoga kratera. Dva oštra, neravna vrha dominiraju Bora- Borom: Pahia, visok 660 metara i Otemanu, visok 725 metara. Polinežani su se na otok doselili prije 110 godina i na njemu je stalno nekoliko drvenih hramova. Jedan od njih ima kamene ploče na kojima su uklesane svete kornjače.

Nizozemski istraživač Jacob Roggeven posjetio je Bora-Boru 1722. godine i bio je prvi Europljanin koji je onamo došao. Kapetan James Cook, britanski istraživač i pomorac, spazio je otok 1769. a usidrio se na ulazu u luku u prosincu 1777. Cook je zabilježio da je ime otoka Bola- Bola, ali tačnije bi možda bilo Pora-Pora, budući da dosljednici iz Polinezije nisu mogli izgoboriti glasove b i l.

Prvi europski doseljenik bio je James Connor, koji je preživio brodolom britanskog kitolovca Matilde 1792. godine. Oženio se Polinežankom i smjestio na najjužnijem dijelu otoka, nazvavši ga Matilda Point. Danas je to mjesto poznato pod nazivom Matira Point. Otok je 1895. postao dijelom francuske Polinezije.

Bora-Bora je naglo poprimila zapadnjački način života 1928-1929. nakon prve američke invazije. Naime, ovamo je došla filmska ekipa koja je snimala nijemi film Tabu, tragičnu ljubavnu priču o lovcu na bisere s Tahitija koji je prekršio zakone tabua. Bio je to uvod u dolazak Amerikanaca u Drugome svjetskom ratu, kad je tokom četiri godine otok bio zrakoplovna i mornarička baza za 600 vojnika. Tales of the South Pacific knjiga je koja govori o iskustvu američkih vojnika tokom 40-ih godina. Italijanski filmaši došli su na Bora-Boru 1979. kako bi snimili film Uragan Dina de Laurentisa, remake melodrame iz 30 ih godina.

Ratno uzletište sagrađeno na Motu Muteu dio je današnje zračne luke s koje se turisti čamcima prevoze preko lagune u glavno selo Vaitape. Nakon dana provedenog u sunčanju i uživanju u pijesku, blistavoj vodi, tropski zalzak sunca na Bora-Bori vatren je i kratak. Nakon njega otok ostaje u potpunom mraku, koji kao da dodatno pojačavaju uzdasi vjetra u palminim granam i udaranje valova o greben.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime