Čirevi i prištevi

0
168
cir na kozi

Gnojne otekline, apcesi i prištevi uglavnom su pomalo bolni i osjetljivi, a obično ih uzrokuje bakterijska infekcija. Takve pojave, posebno ako se opet javljaju, mogu biti znakom slabosti imunološkog sistema.

Čir se može razviti na bilo kojem organu i mekom tkviu ispod kože, i to bilo gdje na tijelu. Uobičajena mjesta grudi, desni, pazuho i prepone. Prištići se razvijaju u koži, obično oko folikula, a uobičajena su mjesta potiljak, pazuho i prepone.

Karkunbkuli su veliki prištevi ili nakupine prišteva. Javljaju se rjeđe od običnih prišteva, često na vratu ili na stražnjiic. Prišrevi i karkuznkuli lako su vidljivi, dok je čir često nevidljiv ili se primjećuje kao blaga oteklina. Večina se prišteva smiruje ili sazrijeva i prazni kroz kožu.

Čir se može smanjivati, rasti, puknuti prema unutra, pretvoriti se u džep ispunjen iscjetkom ili se dugotrajno prazniti kroz kožu.

Prevencija

Povećajte otpornost organizma prema infekcijama tako što ćete jesti manje hrane koja sadrži šećer, bijelo brašno i zasićene masnoće, a više svježeg voća i povrća. Ako se osjećate iscrpljeno, vodite računa o tome da se dovoljno odmarate, boravite na svježem zraku i redovno vježbate te ozbiljno razmislite o liječnikom pregledu.

Liječenje čireva i prištića

– Prišteve nemojte istiskivati: uvijek postoji opasnost da bi se infekcija mogla proširiti

– Za prišteve koji sami ne pukunu, namočite u toplu vodu komad čistog platna, izmažite ga i njime prekrijte bolesno mjesto te držite dok se tkanina ne ogladi. Ponavljajte svaka 2 sata da biste pospješili liječenje.

– Za prišt na prsima ili nogama, u vodu za kupanje dodajte dvije šake gorke soli pa se u takvoj kupki na dan namačite 15 minuta.

– Ako vam prišt, čir ili karkunbul pukne, nemojte se kupati, već se tuširajte kako biste smanjili opasnost od širenja infekcije.

Biljni lijekovi za čir i prišteve

Topli biljni melemi ubrzavaju sazrijevanje prišteva i površinskih čireva. Možete upotrijebiti bijeli sljez, crveni brijest i čičak. I topli oblozi od kupusa pomažu u izvlačenju gnoja iz prišteva. Otprilike na minutu uronite zeleno kupusoov lišće u ključalu vodu i pustite da se smežura. Ohladite i zamotajte u guza. Stavite oblog na prišt kao i svaki drugi biljni melem. Svaki dan mijenjajte oblog.

Češnjak i crvena pupavica, uzimaju li se oralno, pomaću u jačanju imunološkog sustava i čiste ga od infekcije. Svaki dan stavljajte u hranu po nekoliko češnjeva svježeg češnjaka ili upotrebljavajte češnjak u kapsualam odnosno tabletama prema uputama na bočici. Pupavicu upotrebljavajte kao tinkturu ili kao kapsule odnsono kao čaj napravljen od dvije žličice sušenog korijena na šalicu vode: ugrijte do ključanja pa ostavite da vri 10 minuta, a onda ohladite i procijedite. Pijte tri šalice na dan.

Aromaterapija

Neka eterična ulja imaju znatna protuupalna svojstva.

– Tri kapi geranijeva ili dvije kapi čajevčeva ulja dodajte u šalicu tople vode. Mješavinu nježno nanosite pomoću vate. Za brisanje svaki put upotrijebit novi komad vate kako biste izbjegli ponovnu ifnekciju.

– Kad prišt pukne, isperite to područje antiseptičnom otopinom napravljenom od jedne žlice čajevčeva ulja ili ulja destilirane vještičje lijeske koje ćete dodati u pola litre tople vode. Nanesite i zaštitite sterilnim zavojem. Nemojte skidati zavoj dva-tri dana ili do stvaranja kraste i nestanka otekline i crvenila

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime