Gubitak apetita

0
39
gubitak apetita

Jelo je životna nužda, a isto tako i jedan od najvećih životnih užitaka. Ima ipak mnogo razloga zbog kojih čovjek povremeno nema volje za jelo.

Većinom su to manje važni razlozi i ne stvaraju nam mnogo problema, pa tu često pomažu prirodni lijekovi i promjene u načinu života. Patite li, međutim, duže vrijeme od gubitka apetita, zatražite liječničku pomoć, posebno ako ste usto i izgubili na težini.

Mnogi ljudi mogu izgubiti apetit na kraće vrijeme, na primjer, kada pate od loše probave ili vručice. Kada se jednom otkloni prikriveni uzrok, apetit se vraća na normalu, bez ikakvih težih posljedica.

Redovnim uživanjem prevelikih količina alkohola unosi se u ogranizam toliko kalorija da od toga želja za pirmjerenom prehranom obično nestaje, a sve što izaziva mučninu- bolest kretanja, gastroentritis, rana trudnoća, pojedini lijkeovi, te izlaganje pesticidima, olovu i drugim otrovima- oduzima nam želju za jelom, odnosno gubitak apetita.

Stalno slab ili nikakav apetit tek može upozoravati na ozbiljne poremćaje, kao što su infketivna mononukeloza, reumatoidni artritis, visok krvni pritisak, rak želuca, tuberkuloza, hepatitis ili teška depresija.

Začudo, osobe koje pate od anoreksije, poremećaja kod gubitka tjelesne težine može ugroziti čak i bolesnikov život, često oppće ne gube apetit. Žrtve tog prehrambenog poremećaja konzumiraju, doduše, vrlo male količine hrane, ali se većinom osjećaju gladno.

Prevencija gubitka apetita

Ako je gubitak apetita kod vas simptom neke bolesti, treba liječiti osnovni uzrok. U svim drugim slučajevima, ima mnogo načina na koje se apetit može potaknuti.

– Obroci neka vam budu manji i redovni, a isto tako u najvećoj mogućoj mjeri i hranjivi i privlačni

– Pokušajte s predjelom čiji će sastojak biti tradicionalno gorko sredstvo za poticanje apetita, primjerice, s maslinama, dragušcem, mladim maslačkovim lišćem, ruzmarinom i vodopijom

– Izbjegavajte prekomjerno uzimanje alkohola. Međutim, ako već nešto popijete, gorki će vam aperitiv možda otvoriti apetit. Manja čaša vina uz jelo isto će vas tako možda potaknuti na opuštanje pa ćete, prema tome i vjerovatno više jesti

– Nemojte jesti u žurbi i potrudite se da vam obroci budu što manje povezani sa stresom

– Radije se odlučujte za obroke sastavljene od nekoliko manjih jela, nego od jednog ili dva veća.

– Odrecite se namirnica koje sadrže bijelo brašno i šećer jer u njima nemo onoliko hranjihivih sastojaka koliko u integralnim anmirnicama, nadoknatie to dnevnim dozama multivitamina i minerala.

– Pijte kafu i čaj ku kojima ima kofeina odnosno teina ali nakon jela., Kofein može umanjiti želju za jelom. Pretjerno uzimanje tekućiune tokom jela može vam pakj ispuniti želudac i poremetiti probavu.

– Redovno vježbajte da biste kod sebe probudili glad

– Pušite li cigarete ili upotrebljavate druge duhanske proizvode, potražite pomoć od odvikavanja ili barem smanjiite.

– Ako vam želju za jelom umanjuje stres, zamolite nekoga od prijatelja da vas radi opuštanja izmasira, i to služeći se mješavinom napravljeni od pet kapi lavnadina ulja kojem ćete dodati i dvije žlice bademova ulja.

Liječenje gubitka apetita

Izbor načina liječenja gubitka apetita ovisi o osnovnom uzroku.

Mučnina i napetost u doba obroka. Sami sebi primjenite smirujuću, blagu aromaterapijsku masažu. U pet žlica bademova ulja dodajte po dvije kapi ulja paprene metvice i ulja crnog papra te jednu kap čistoga ružina ulja. Tu mješavinu upotrijebite za masažu trbuha polaganim i kružnim pokretima, u smjeru kazaljke na satu.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime