Kako se riješiti celulita

0
88
celulit

Čak osamdeset posto žena na Zapadu ima kvrgava masna područja na tijelu poznata kao celulit. Ponekad zahvaća i muškarce. Vjerovanje da je masnoća u celulitu temeljito različita od masnoće na drugim mjestima prošireno je među laicima, ali nije istina. Celulit nije nikakav poseban zdravstveni problem osim ako uz to niste gojazni.

Neki dijelovi tijela, kao što su bedra i stražnjica, osobito su podložni stvaranju celulita. Takav je celulit teško promijeniti, a obično se pojavljuje u razdovljima promjena reproduktivnih hormona, naprimjer u pubertetu, tokom trudnoće, menopauze ili pri uzimanju kontracepcijskih pilula.

Kako nastaje celulit

Masnoća celulita razdvojena je neelastičnim trakama vezivnog tkiva. Te trake se protežu između kože i dubljeg tkiva, gdje su dobro učvršćene. Mngoi ljudi koji imaju celulit pate i od debljine. Kad se čovjek deblja, masne stanice rastu, ali vezivne trake ostaju iste duljine. Masnoće zato izbijaju na jedinu stranu na koju mogu, prema koži, akada se to dogodi, trake zatežu kožu, stvarajući klasični izgled celulita. Problem se često pogoršava godinama. Slaba cirkulacija limfe može pridonijeti stvaranju celulita. Limfa je tekućina slična mlijeku koja odnosi višak tekućine, otpadne proizvode i toksine iz tkiva u krvotok preko limfnih puteva.

Slaba crikulacija limfe, izazvana debljinom, nedostatkom tjelovježbe ili zadržavanjem tekužine- može omogućiti da se te otpadne tvari natalože u tkivu. To je možda jedan od razloga što i žene koje nisu gojazne imaju celulit.

Prevencija celulita

Pokušajte održati tjelesnu težinu u granicama normale i izbjegavajte naglo debljanje. Redovno vježbajte kako bi izbgjelu tonus tijela, smanjili masne naslage, ojačali mišiće te potaknuli cirkulaciju limfe i krvi. Nemojte dugo sjediti ili stajati. Pojedite svakog dana pet porcija voća i povrća. Ograničite količinu unošenja alkohola. Pijte dovoljno tekućine na bazi vode.

Liječenje celulita

Niz prirodnih terapija može privremeno pobjšati izgled ccelulitom zahvaćenih dijelova.

Masaža i četkanje kože. Čvrsta masaža poboljšava krvotok, a masiranje mješavinom eteričnih ulja je naročito korisno. Stimulacija površine kože pridonosi poboljšanju izgleda kože

Pomiješajte po četiri kapi cedrova i ružmarinova ulja te po tri kapi čempresova i pačuli ulja s pet žličica hladnotiještenog ulja, primjerice maslinova ili bademova.

Tokom prvih 20 sedmica trudnoće, izbjegavajte cedrovo, čempresovo i ružmarinovo ulje. Područja zahvaćena celulitom masirajte dva puta na dan.

Blago četkajte zahvaćene dijelove mekanom i suhom četkom od prirodne dlake. Počnite od stopala i nastavite prema srcu. Time potičete krvotok, uklanajte mrtve kožne stanice i možete poboljšati izgled kože.

Biljni lijekovi za celulit

Maslačak sadrži sastojke koji jačaju sposobnost jetre da razgrađuje otpadne tvari i toksine. Pomaže i oslobađanju vode i otpadnih tvari iz krvi putem bubrega.

Dodajte listove maslačka salati ili ih skuhajte onako kako biste pripravili špinat.
Svakog dana popijte šalicu čaja od maslačka i upotreljivajte otprilike 60 g svježih listova i 1/2 litre vode.

Dijeta za čišćenje organizma

Takva dijeta može pomoći oslobađanju viška tekućine, otpadnih tvari i toksina iz tijela. Ali, posavjetujte se sa liječnikom ili nutricionistom prije nego se odlučite na takav program.

Jedine veći dio hrane u obliku svježeg, sirovog voća i povrća te smeđe riže, sjemenki i izdanaka.

Pijte mnogo tekućine, osobito izvorske vode. Korisnu su i sokovi od voća i povrća te biljni čajevi. Izbacite napitke koje sadrže alkohol ili kofein. Izbjegavajte industrijski obrađenu hranu i ograničite uzimanje životinjskih proizvoda kao što su meso i mliječni proizvodi.

Ona trazi njega

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime