Najviša planina na svijetu Mount Everest

0
67
mount everest

Ostaci okamanjenih riba pronađeni su visoko na smrznutim obroncima Everesta. To je dokaz da je nekad davno, prije više miliona godina, najviša planina na svijetu ležala pod morem.

Kako je Everest porputavo preko pola svijeta i potom se uzdigao i prodro kroz dvije trećine Zemljine atmosfere samo je jedna od fascinatnih priča o ovoj veličanstvenoj planini.

Prije oprilike 200 miliona godina indijski se potkontinet odlomio od golemog južnog superkontinenta koji se nazivao Gondvana. Kretao se prema svjeveroistoku preko mora, i sudario se s azijskim kopnom. Kao što se i dva automobila naberu prilikom izravnog sudara, tako su se i goleme kopnene mase savinule, naborale i uzdigle, postavši najviša planina na svijetu, a jedna od njih je Mount Everest, visok 8848 metara.

Tibetanski naziv za ovu planinu prevodi se na više načina kao ” Božica planinskih snjehova”, ” Božica majka svijeta”, i “Planina tako visoka da je ni jedna ptica ne može preletjeti”.

Visina Everesta prvi put je izmjerena 1852. godine, a sve do 1865. nazivao se Vrh XV, no tada je dobio ime Mount Everest, prema britanskom glavnom geodetu u Indiji Sir Georgeu Everestu. BGio je to neumoran i vrlo pedantan vojni ižinjer koji je odigrao presudnu ulogu u prvom tačnom ucrtavanju Indije i Himalaje u zemljovide.

A to nije bilo lako ostvariti. I Nepal i Tibet nisu bili skloni posjetama stranaca, pa su se sva promatranja morala obavljati iz daljine, čak i sa udaljenosti od 160 km. Zbog toga je došlo do velikih netačnosti. ZTato je Sir George Everest u velikoj tajnosti zaposlio himalajske trgovce kako bi otišli u to područje i zajno i mukotrpono prikupljali informacije koje bi omogućile izradu preciznih zemljovida. Nakon 1920. Tibetanci su dopustili brojnim britanskim ekspedicijama da posjete Mount Everest.

U najpoznatijoj ekspediciji bio je 1924. godine George Ligh Mallory, školski učitelj i iskusni planinar koji je, kada su ga pitali zašto je toliko ustrajna u svojoj namjeri da se popne na planinu, lakonski odgovorio ” Zato što postoji”. Mallory i Andrew Irvine, 22 godišnji planinar, koji je prvi put bio članom ekspedicije na Himalaji, posljednji put su viđeni 244 m ispod vrha, 8 juna, prije nego što su ih sakrili vrtložni oblaci i magla. O njima se nikada više ništa ne zna.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime