domaci sok

Započnite dan turom vitamina i popijte svježe iscijeđen sok. To će vas razbuditi i novi dan više nećete moći započeti bez njega, jer nas voćni sokovi opsrkbljuju dragocjenim hranjivim tvarima i prijeko potrebnom energijom.

Bogati su vitaminima, voćnim šećerom i mineralima. Po mogućnosti pijte svježe sokove, jer oni imaju najviši postotak vitamina. Isplativo je i ako ih sami proizvedete i konzervirate jer će se većina hranjivih tvari očuvati. Neki sokovi podupiru imunološki sistem, a mogu čak i spriječiti oboljenja: sokovi od bazge ili ribiza, primjerice ublažavaju prehladu i gripu, a i kao gasitelji žeđi najbolje su osvježenje. Isprobajte čiste sokove ili sokove i sirupe razrijeđene mineralnom vodom ili u bezalkoholnim koktelima.

Tokom svoje sljedeće proslave eksperimentirajte mješavinama od sokova i sirupa i iznenadite goste posebnim pripravcima.

Aparati za konzerviranje sokova

Najjednostavniji način za dobivanje sokova u većim količinama jeste upotrebava sokovnika. A moguće je i bez tog posebnog aparata. U tu svrhu usitnite, primjerice pomoću miksera, hladne ili zagrijane plodove u kašu. Kašu ocijedite kroz cjedilo pa je još jednom kroz gušće cjedilo ili gazu. Tako ćete odvojiti sok od kaše.

Za čuvanje su najbolje boce koje imaju zatvarač s gumenom kapicom. Boce s vijačnim zatvaračem mogu puknuti ako, unatoč svoj pažljivosti, dođe do vrenja. Pazite da aparati, boce i zatvarači budu čisti. Plodovi moraju biti zreli. Nezrelo voće sadrži premalo soka.

Sok od kupina

Za cijeđenje soka možete upotrijebiti gazu koju ste pričvrstili za naopačke okrenut stolčić i zavezali za njegove noge. Postavite zdjelu ispod gaze i pustite da se plodovi ocijede.

2 kg kupina
250 g šećera
1 štapić cimeta
3-4 klinčića
1/2 limuna

Kupine operite i lagano zagrijavajte bez vode dok se ne stvori sok, ali nemojte kuhati. Ocijedite kroz krpu, skupite sok i kupine blago ocijedite. Sok prelijte u lonac. Limun operite i ogulite ga zajedno sa pećerom i začinima dodajte soku i kuhajte 30 minuta. Ocijedite, prelijte u boce i zatvorite.

Kiseli sok od crvenog ribiza

Ovaj osvježavajući sok žarko crvene boje posebno je preporučljiv za pripremanje limunada i umaka. Njegove bobice sadrže tri puta više vitamina C, nego agrumi. Šećer možete dodati u količini koja je navedena ili po svome ukusu.

2 kg crvenog ribiza
40 g vinske kiseline od vinskoga kamena
2 l vode
150 g šećera

Ribiz operite i vilicom skinite s peteljki. Vinsku kiselinu otopite u vodi i pripravkom prelijte ribiz. Ostavite da odstoji cijelu noć. Prelijte kroz zategnutu krpu. Ostavite da plodovi puste sok, u soku potpuno otopite šećer i prelijte u boce.

Domaći sirup

Sirup se sastoji od koncetriranog voćnog ili biljnog soka i šećera. Najpogodnije voće su ribiz, kupine, ogrozd i jagode, a od biljaka paprena metvica i lazarkinja. Voće i biljke za sirup prerađuju se sirove, a on se do vrenja čuva na toplom mjestu. Možete ih i kuhati i ocijediti kroz cjedilo.

Sirup od malina

Tokom ljetnih dana uživajte u sladoledu prelivenom sirupom od malina

1,2 kg malina
1 kg šećera
20 g limunske kiseline

Maline zgnječite i stavite u posudu. Prekrijte krpom i ostavite da prenoći na hladnom mjestu. Maline stavite na krpu i kroz nju ocijedite sok. Umiješajte šećer i limunsku kiselinu. Masu kuhajte 10 minuta u loncu. Prelijte u boci i zatvorite.


Leave a Reply


SIGN INTO YOUR ACCOUNT CREATE NEW ACCOUNT

Your privacy is important to us and we will never rent or sell your information.

 
×

 
×
FORGOT YOUR DETAILS?
×

Go up