Visok krvni pritisak

0
231
visok krvni pritisak

Porast pritiska krvi na stijenke žila normalna je rakcija na stres i fizičku aktivnost. Međutim, ako taj pritisak ostaje trajno povišen, može zamarati srce i žile i povećati rizik od bolesti krvožilnog sistema, srčane i moždane kapi.

Jednostavne promjene u načinu života mogu vam pomoći da snizite visok krvni pritisak ili hipertenziju.

Visok krvni pritisak češći je kod muškaraca nego kod žena, a najčešći je nakon srednje dobi. Kod približno 90 posto oboljelih nema uočljivog razloga za povišenje pritiska- ta se vrsta zove esencijalna hipertenzija.

Budući da visok krvni pritisak obično ne prate simptomi, često se otkrije tek nakon liječničkog pregleda. Ali, mora ga se ozbiljno shvatiti jer povećava rizik od moždane kapi, prolaznog smanjenja prokrvljenosti mozga, srčane kapi i drugih tegoba, primjerice bolesti bureka.

Uzrok povišenog krvnog pritiska

Pušenje, uzimanje mnogo alkohola, gojaznost, neaktivan način života i stres povećavaju vjerovatnost da dobijete visok krvni pritisak. Otvrdnjavanje i gubitak elastičnosti stijekni arterija koji nastaju s godinama i neki oblici bolesti krvožilnog sistema također mogu povisti krvni pritisak.

Visok krvni pritisak tokom trudnoće donosi veći rizik od povišenog krvnog pritiska kasnije u životu. Ulogu mogu imati i genetski čimbenici.

Možete biti podložni povišenom krvnom pritisku ako se vaša majka tokom trudnoće nije dobro hranila. To može negativno djelovati na dugoročnu elastičnost žila i izazvati smanjenu težinu pri rođenju.

Takva djeca češće će kao odrasli ljudi imati visok krvni pritisak, povišene masnoće u krvi i preosjetljivost na inzulin ili biti gojazni. Ti su simtpomi zajedno poznati kao metabolički sindrom ili sindrom X

Prevencija povišenog pritiska

Smanjite rizik od visokog krvnog pritiska smanjivanjem svih rizičnih čimbenika.

– Redovno se krećite

– Nemojte pušiti

– Zdravo se hranite

– Izbjegavajte pretjerano uzimanje alkohola

– Oslobodite se viška kilograma. Mršavljenje je jako važno ako vaše tijelo ima oblik ajabuke, tj ako vam se višak kilograma nakuplja oko struka, a ne na bokovima i bedrima. Struk širi od 94 cm kod muškaraca, ili 81 cm kod žena blago povećava rizik od visokog krvnog pritiska, ako je širi od 102 cm kod muškaraca ili 89 cm kod žena, rizik se znatno povećava.

Budući da adrenalin, koji izlučuje kad osjećate jaku srdžbu, napetost ili drugi neugodni osjećaj, pridonosi povišenju krvnog pritiska, naučite tehnike preovladavanja stresa kako biste ostali smireni.

Liječenje visokog krvnog pritiska

Visok krvni pritisak treba pratiti i, ako je trajno prisutan, medicinski liječiti. Ako imate samo blago povišen krvni pritisak, možda ćete zajedno sa svojim liječnikom zaključiti da promjene načina života i možda, prirodni dodaci mogu sniziti vaš krvni pritisak, a da ne morate uzimati lijekove. U slučajevima kada lijekovi jesu nužni, mnoge od sljedećih prirodnih metoda mogu pridonijeti liječenju.

Prehrana. Istraživanaj su pokazala korist od nekih minerala u liječenju visokog krvnog pritiska. Sljedeći će vam savjeti pomoći da održite lkoličinu hranjivih tvari koje su vam potrebne kako bi vaše žile ostale u dobrom stanju,a istodobno ćete regulisati i tjelesnu težinu.

– Jedite najmanje pet porcija povrća i voća na dan. Oni sadrže hranjive tvari kao što su vitamini b6 i C, magnezij i kalij, potrebne za održavanje zdravih arterija i rada srca. Povrće i voće osim toga sadrže vlakna i prirodne salicailate koji, kao i njihov rođak aspirin smanjiti rizik od srčane kapi zbog visokog krvnog pritiska.

– Ako vam je potrebno da smršavite, držite zdravu dijetu i svakodenvno se krećite

– Povećajte uzimanje vlakana biranjem kruha i drugih proizovda od cjelovitih žitarica,a ne rafiniranih.

– Jedite triput na sedmicu plavu ribu- ona sadrži omega 3 masne kiseline, koje mogu sniziti vaš krvni pritisak.

– Smanjite opće uziamnje masnoća, osobito zasićenih, ali jedite dovoljno anmirnica koje sadrže esencijalne masne kiseline.

– Pazite da ne uzimate previše natrija. Nemojte dodavati sol hrani ili jesti industrijsku hranu koja sadrži dodanu sol. Približno 79 ili 80 posto soli koju uzimamo dolazi iz takvih prerađevina kao što su kruh, žitne pahuljice, slane grickalice i slično.

Biljni lijekovi za visok krvni pritisak

Da biste snizili blago povišen krvni pritisak, koristite se lijekovima koji sadrže glog ili kalcijev elenolat. Popijte šalicu čaja ili uzimite nekoliko kapi tinkture od jednog ili više tih biljnih lijekova jedanput ili dvaput na dan tokom najviše dva mjeseca. Najprije se posavjetuje sa liječnikom prije nego uzmete neki lijek na recept.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime