Vrtoglavica

0
100
vrtoglavica

Osjećaj mutnosti u glavi i nestabilnosti- vrtoglavica- obično je blag osjećaj koji brzo prođe. Katkad je taj simptom dugodrajniji i ozbiljniji pa zahtjeva pretrage, ali kućni lijekovi i promejene načina života često mogu služiti kao potpora liječenju. U lakšim slučajevima, kućno liječenje je dovoljno.

Većinu napada vrtoglavice uzrokuje trenutačni pad pritiska u žilama koje prenose kisik u mozak. Time se smanjuje količina krvi, pa time i kisika u mozgu. Vrtoglavica se često javlja nakon naglog i brzog ustajnja iz ležećeg ili sjedećeg položaja i obično traje samo nekoliko sekundi. Može se dogoditi i ako šećer u krvi padne odveć nisko zbog toga što niste jeli ili ne liječite dijabetes kako treba. Mogući razlozi vrtoglavice je i dehidracija kao posljedica neuzimanja dovoljno tekućine ili gubitka tekućine, primjerice kod proljeva. Vertigo tj jaka vrtoglavica može biti rezultat poremećaja unutrašnjeg uha.

Prevencija vrtoglavice

Izbjegnite položajni pad pritiska tako što ćete nekoliko puta duboko udahnuti prije nego što ustanete iz sjedećeg ili ležećeg položaja. Zatim se krećite polako- ustajte postepeno, a ne odjednom.

Održavajte stabilnu razinu šećera u krvi tako što ćete jesti redovne obroke koji uključuju namirnice bogate vlaknima. Ograničite uzimanje jela koja sadrže bijelo brašno i dodani šećer.

Poboljšajte rad srca i pluća i osigurajte dovod kisika u mozak izvodeći svakog dana najmanje 30 minuta aerobnih vježbi. To može biti hodanje ili plivanje.

Ojačajte krvne žile i poboljšajte krvotok naizmjeničnim tuširanjem vrućom i hladnom vodom ili sjedećim kupkama ponavljajući ih nekoliko puta. Time potičete krvotok i sprečavate napade vrtoglavice.

Pazite da voda za kupanje ne bude odveć vruća jer se od toga šire žile u nogama i pada vam krvni pritisak, pa će vam se nakon kupke vrtjeti u glavi.

Liječenje vrtoglavice

Ako vas uhvati vrtoglavica, najvažnije je podići noge. Pojedite nešto hranjivo, primjerice sendvič od integralnog hljeba, ako niste jeli više od dva sata.

Kada potražiti liječničku pomoć

Vrtoglavica se stalno vraća.
Uz to vas boli vrat ili je krut, imate vrućicu, boli vas uho ili glava.
Uzimate lijekove koje se dobivaju na recept.

Odmah potražite liječničku pomoć

Ako istodobno doživite promjenu u vidu, omrlost lica ili udova, lupanje srca, bol u prsima, pomanjaknje daha ili se osjećate zbunjeno.

Ako se vrtoglavica nastavi i nakon samopomoći