hladne ruke

Ruke i noge su hladne kad ne primaju dovoljno tople krvi koja donosi kisik i hranjive tvari. Najčešći je razlog izloženost hladnom zraku, osobno propuhu ili vjetru.

Uzorkom može biti i neki već postojeći zdravstveni problem, no što god bilo, možete poduzeti mnogo toga da olakšate simptome.

Iako hladni udovi mogu biti neugodni pa čak i bolni, problem nije ozbiljna. Ako niste dobro zaštićeni od hladnoće, osobno ako usto i pušite ili ste umorni, slabi ili napeti perfierne se arterije sužavaju. To ograničava dotok krvi u ruke i noge jer se organizam trudi zadržati toplinu u ostalim dijelovima tijela.

Hladni udovi mogu biti i posljedica hormonalne nestabilnosti prije mjesečnice ili nedostatka hranjivih tvari u krvi, primjerice kad netko na vrlo strogoj dijeti ili pati od prehrambenog poremećaja. Osim toga, problem se može pojaviti tokom inkubacijskog razdoblja prije infekcije.

Hladnoću ruku i nogu uz to mogu uzrokovati i Raynaudov sindrom i poremećaji krvotoka povezani sa stanjima kao što su hronični bronhitis i bolesti krvožilnog sistema. Duži nedostatak dotoka krvi može izazvati ozebline ili sjajno crvene ili ljubičaste krvge na prstima ruku ili nogu koje mogu boljeti ili svrbjeti.

Prevencija

Spriječite hladnoću ruku i nogu i nastanak ozeblina na četiri jednostavna načina:

– Odjenite se toplo kada je hladno vrijeme

– Prestanite ili smanjite pušenje

– Bavite se tjelovježbom koja će vam ubrzati bilo dvadesetak minuta na dan

– Jedite redovno, hranjive obroke kako bi tijelo imalo “goriva” i ubrzalo metabolizam te stvorilo toplinu. Bolje je jesti češće, manje obroke nego jedan ili dva velika na dan.

Liječenje hladnih ruku i stopala

Zaštitite se od hladnoće tako što ćete odjenuti nekoliko slojeva odjeće od tankih tkanina jer to bolje zadržava toplinu nego jedna debeli sloj. Zatvorite sve otvore na odjeći kroz koje bi mogla ući hladnoća, osobito oko vrata, zglobova i gležnjeva. Nosite cipele s debelim potplatima i u čižme stavite tople uloške.

Biljni lijekovi

Da biste poboljšali krvotok i spriječili pretjerano zgušnjavanje i usporavanje krvi učinite sljedeće

– Dodajte hrani i piću začine koji zagrijavaju, kao što su đumbir, gorušica i ljuta paprika.

– Svaki dan pojedite tri česna sirovog češnjaka ili uzimajte češnjak u tabletama ili kapsulama.

– Svakog dana uzmite dozu ginko bilobe, tradicionalnog lijeka za poticanje krvotoka

– Dva puta na dan popije šalicu čaja od gloga, samog ili u kombinaciji s đumbirom, cimetom, američkim jasenkom, ili dong quai.

– Namačite noge u toploj vodi dok se ne zagriju. U lavor tople vode dodajte jednu žlicu suhe ili dvije žlice svježe majčine dušice, mažurana ili ruzmarina.


SIGN INTO YOUR ACCOUNT CREATE NEW ACCOUNT

Your privacy is important to us and we will never rent or sell your information.

 
×

 
×
FORGOT YOUR DETAILS?
×

Go up