lijepa stopala

Jeste li znali da naše noge tokom života pređu udaljenost koja bi bila dovoljna da Zemlju obiđemo 2,5 do 4 puta i to pri stalnom opterećenju težine tijela koju nose. Ko toliko puno radi, zaslužuje redovnu njegu.

Ali kakva je stvarna slika. Prije se čini da njegu stopala zanemarujemo, ali ona je jako važna. Možemo li uopće zamisliti kakav bi nam život bio da dokojim slučajem imamo bolesna stopala?

Uspješan nastup vaših stopala

Ko na poslu puno hoda ili stoji, često pati od umornih i oteklih stopala kao i od ispucale kože. Tu će brzo pomoći provjerena bakina kućna sredstva. I stopalima, koja cijeli život obavljaju svoju dužnost, svakako trebamo pružiti malo njege. Za to su najbolje prirodne kreme, tinkture i kupke. Ne zaboravite: njegovana stopala su posebno privlačna.

Biljna kupka za umorna i bolna stopala

Nakon teškog radnog dana umorna i bolna stopala, ponovo će oživjeti pomoću ove kupke.

50 g majčine dušice
125 orahovih listova
50 g lovarovih listova
50 g listova bršljana
3 l vode
2 jušne žlice kuhinjske soli
1 jušna žlica sode

Majčinu dušicu i listove lovora, oraha i bršljana zakuhajte u vodi i kuhajte 45 minuta. Potom tekućinu ohladite na sobnu temepraturu pa dodajte sol i sodu. Stopala namačite 10 do 15 minuta.

Kupka od bazge za stopala

Grm bazge često ćemo naći na seoskim imanji9ma ili uz puteve. Od njezinih mirsnih cvjetova nekada su se pravile kupke za premorena i otekla stopala.

5 velikih cvjetova bazge
1 puna šaka listova paprene metvice
1 l vode

Cvjetove i listove zakuhajte u vodi, a potom ostavite da se pripravak ohladi. Izlijte u lavor u kojem je već 2 l mlake vode i stopala namačite 10 minuta.

Kupka s octom za stopala

Zbog kiseline koju sadrži, ocat pomaže koži da obnovi svoju antibakterijsku zaštitnu ovojnicu. Kadulja i turica svojim protuupalnim i adstrigentnim svojstvima podipuru djelotvornost.

1/2 l voćnog octa
1 prstohvat kadulje
1 prstohvat turice

Voćni ocat zakuhajte s biljkama i ohladite do za stopala podnošljive temperature. Svaki dan stopala namačite 30 minuta u pripravku.

Dobar savjet za njegu stopala

Povoljno,a djelotvorno ovo će pomoći stopalima:

– Naše bake i danas prisegnu na ovu recepturu naizmjenična kupka stopala jača prokrvljenost, čini stopala otpornijim i osnažuje arterije. Jedan lavor napunite vodom zagrijanom na 38 stepeni, a drugi hladnom vodom otprilike 15 stepeni. Voda mora dosezati do sredine listova. stopala prvo potopite 5 minuta u toplu vodu, a potom 10 sekundi u hladnu te ponavljajte postupak.

– Za umorna stopala položite svježe listove šumske paprati u cipele, a u kupku dodajte nekoliko kapi lavandina ulja

– Ovo je dobro za stopala, budite bosi, hodajte po rosi i njišite se na prstima.

Masaža stopala i pedikura

– Nagradite stopala povremenom masažom. Masirajte ih 2 minute četkom ili kuglicama za masažu, počevši od prstiju prema petama, prvo tabane pa nožne zglobove. Hladna stopala masirajte svaki dan.

– Prije pedikure noge namočite pa zadevljanja sastružite pomoću plovučca i kožicu odstranite drvenim štapićem. Nokte uvijek režite ravno, da ne urastu. Na kraju ih osvježite tinkturom.

Ulje za ispacala i suha stopala

Od davnina iskušano ulje s osnažujućim i ljekovitim crijemužom izglađuje suhu kožu i djelotvorno je pri zalječenju ispucalih stopala.

100 ml maslinova ulja
10 g crijemuža
5 g cvjetova nevena
2 g cvjetova ružmarina
2 g cvjetova lavande

Zagrijte ulje, dodajte cvjetove pa kuhajte 3 minute. Ohladite i ostavite da prenoći na hladnom mjestu. Sljedećega jutra pažljivo zagrijte i kuhajte 10 minuta. Pustite da se hladi dok ulje ne bude tjelesne temperature. Ocijedite kroz gazu i prelijte. Nanesite tanak sloj.

Pilling za stopala

Što je dobro za lice, ne može štetiti stopalima. Povremeni piling odstranjuje izumrle kožne stanice, suhoj koži vrača mekoću i glatkost te potiče prokrvljenost.

1 jušna žlica maslinova ulja
1 čajna žlica soli
nekoliko kapi eukaliptusova ulja

Sve sastojke dobro pomiješajte i koristeći dobivenu mješavinu izmasirajte stopala. Potom isperite.


Leave a Reply


Uloguj se na svoj profil Napravi profil

Your privacy is important to us and we will never rent or sell your information.

 
×
Napravi profil Vec imate profil?

 
×
FORGOT YOUR DETAILS?
×

Go up