odrzavanje namjestaja

Opušteno je sve što vam se sviđa. Načina za uređivanje prostorija za stanovanje ima koliko i ljudi- svi su različiti i svako domu želi dati neku ličnu notu.

Pored estetike i praktičnosti, u nekoliko posljednjih godina ljudi pri odabiru namještaja traže onaj proizveden od prirodnih materijala. Namještaj od punog drva, presvlaka od prirodne tkanine ili kože sve su omiljeniji, zato što obećavaju opušten ugođaj i zdrav život. Da vaš namještaj ne bi samo služio svojoj svrsi, nego i zadržao ljepotu, morate ga redovno održavati.

U trgovini možete naći niz sredstava pomoću kojeg ćete održavati namještaj. Međutim, ona vrlo često sadrže mineralna ulja i hemijska otapal koja opterećuju zrak u prostorijama, a mogu uzrokovati i alergije. Pomoću starih recepata postići ćete isti učinak, potpuno na prirodan način, bez nus pojava i ne zagađujući okoliš. Za različite materijale i površine postoje posebna sredstva iz bakine škrinje: tinkture i paste za njegu namještaja od punoga drva ili furnira, sredstva za namještaj od bambusa ili ratana, sredstva za svakakve tkanine, kao i za mramor, staklo i krom.

Vrhunsko održavanje skupocjenoga drvenog namještaja

Namještaj od drva zapravo se vrlo jednostavno održava. Prašinu i obične mrlje možete ukloniti vlažnom krpom za površinu. Ali na površini ne smiju ostati kapljice, jer one za sobom ostavljaju vodene mrlje. Za jača onečišćenja ili ogrebotine postoje mnogobrojna odgovarajuća kućna sredstva.

Pomoć protiv prašine

Ovo sredstvo sprječava da se prašina brzo slegne na namještaj.

1l vode
1 čajna žlica octa
1 čajna žlica glicerina

U posudi pomješajte vodu, ocat i glicerin. Nanesite malo tekućine na meku krpu i obrišite namještaj.

Za tamno ili svijetlo drvo

Pepeljača se prije koristila kao glavni sastojak za sapune. Međutim, pepeo možete upotriejbit i za njegu namještaja, a izravnat će i male ogrebotine.

3 jušne žlice pčelinjeg meda
3 jušne žlice terpentinskog ulja
3 jušne žlice lanenog ulja
3 jušne žlice pepela od papira ( za tamni namještaj)
3 jušte žlice pepela od breze ( za svijetli namještaj)

Pčelinji vosak otopite u vodenoj kupki. Dodajte ostale sastojke i na laganoj vatri miješajte dok ne dobijete kremastu masu. MIješajući ohladite polituru i spremite u posudu. Trajnost politure je godinu dana.

Politura za stari namještaj

Za ovu polituru koristimo šelak. Šelak je prirodna smola dobivena od sekreta indijske mušice.

3 jušne žlice šellaka
3 jušne žlice špirita

Pomiješajte oba sastojka i mekom krpom utrljajte u namještaj, a potom ispolirajte pamučnom krpom.

Njega za drvene furnire

Ovu polituru možete upotrijebiti za sve vrste furnira kao i za druge površine.

200 ml maslinova ulja
20 ml limunova soka
1 manja staklena boca s plutenim čepom

Ulje i ocijeđen limunov sok pomoću lijevka prelijte u bocu. Stavite pluteni čep i dobro protresite. Po potrebi malo politure kapnite na jastučić od vate, prekrijte lanenom krpom i kružnim pokretima ispolirajte površinu. Trajnost ovoga sredstva je nekoliko sedmica. Prije svake upotrebe protresite.

Namještaj, sjajan i njegovan, ne postoji tek od našeg modernog doba kada za svaku mrlju i svrhu možemo nabaviti mnogobrojne politure, rasrpšivače i deterdžente. Naši djedovi i bake morali su pokazati više mašte i iskustva da bi pripravili odgovarajuće sredstvo za namještaj od sastojaka kao što su, primjerice mazivi sapun, limunov sok, vosak i terpentin. Stprljenjem i s nešto više tjelesne snage postizali su iste rezultate, ako ne i bolje nego mi danas hemijom. Nan našu sreću, sačuvani su mnogi bakini recepti za ljepši namještaj.

Osvježenje za tamni namještaj

Ovaj je vosak namijenjen prije svega za održavanje tamnijeg namještaja. Terpentinsko ulje dobivamo destilacijom smole crnogoričnog drveća. Često ga nazivamo samo terpentin.

2 g pčelinjeg voska
1 čajna žlica lanolina
20 ml sojina ulja
5 ml terpentina

Sve sastojke zagrijte u vodenoj kupki i dalje postupajte kao što je opisano u receptu.

Očistite hrastovi namještaj

Mrlje i prašinu s hrastovog namještaja možete ukloniti pivom. Ako je površina izgubila sjaj, tada ječmeni sok treba potporu.

1 jušna žlica pčelinjeg voska
30 ml piva
2 čajne žlice šećera


Leave a Reply


Uloguj se na svoj profil Napravi profil

Your privacy is important to us and we will never rent or sell your information.

 
×
Napravi profil Vec imate profil?

 
×
FORGOT YOUR DETAILS?
×

Go up