prosirene vene

Prevelik pritisak u venama može oštetiti njihove zalistke i izazvati gomilanje krvi od koje se iskrivljuju i otiču, tj proširuju. To se može dogoditi s bilo kojim žilama, ali površinske žile u nogama osobito su podložne. Promjenom načina života i primjenom kućnih lijekova možete izbjeći operaciju.

Kod normalnih žila u nogama, zalisci sprječavaju da se krv spušta natrag niz noge zbog sile teže. Kad oni prestanu raditi kako valja, krv se nakuplja i širi žile, pa one koje su tik ispod kože pomodre i postanu kvrgave, osobito na stražnjoj strani listova i s unutarnje strane nogu.

Neki ljudi nemaju drugih simptoma, ali drugi pat ei od oteknuća stopala i gležnjava, bolova u nogama, svrbeža i u najgorim slučajevima ekcema, promjene boje kože ili stavaranja ranica ili rana. Svaka peta osoba dobije proširene vene. Žene ih dobivaju četiri puta češće nego muškarci, a tegoba se obično i nasljeđuje. Drugi čimbenici koji povećavaju rizik od proširenih vena jesu loša prehrana, premalo kretanja, dugo stajanje ili sjedenje te gojaznost.

I trudnoća povećava rizik zbog povećanja volumena krvi i zato što povećana maternica pritišće trbušne žile i tako stvara veći pritisak u žilama u nogama.

Kako smanjiti rizik proširenih vena

Kad god je moguće, izbjegavajte dugo stajanje ili sjedenje.

Skinite višak kilograma

Poboljšajte krvotok svakodnevnim kretanjem, npr hodanjem

Tokom dugih letova avionom, ustanite i krećite se desetak minuta svakih sat-dva.

Dok sjedite, držite noge u povišenom položaju ako je moguće.

Ako su vam noge umorne ili bolne, odmorite ih tako što ćete ih podići u položaj viši od kukova.

Pazite da vam hulahopke, čarape, steznici ili sokne nisu previše tijesni.

Liječenje proširenih vena

Poduzimte gore navedene preventivne mjere. Osim toga učinite sljedeće:

– Nemojte predugo stajati na mjestu, posebno kada je vruće. Ako morate duže stajati, često zatežite i opuštajte mišiće listova kako biste spriječili nakupljanje krvi u žilama i još jače oticanje.

– Dok sjedite, ne dopustite da vam rub stolca ometa krvotok urezivanjem u bedra i nemojte prekrižiti noge.

– Razmislite o tome da nosite čarape namjenjene ljudima s proširenim venama.

Prehrana

Jedite najmanje pet porcija povrća i voća na dan. Agrumi su posebno bogati hranjivim tvarima, koje održavaju snagu i elastičnost stijenki žila, ukljućujući vitamin C, silikate i flavonoide. Bobičasto voće i trešnje, bogati crvenim i purpurnim favonoidima koji se zovu proantocianidi, te heljda, koja je bogata drugim flavonoidom, rutinom, također su korisni za vene.

Jedite mnogo namirnica bogatih vlaknima, kao što su smeđa riža i cjelovite žitarice. One sprječavaju zatvor i s njim povezano napinjanje koje povećava pritisak u venama na nogama.

Hidroterapija kod proširenih vena

Izmjenjujte vruće i hladne obloge, ostavljajući svaki da stoji po 30 sekundi te ponovite tri puta. Uvijek završite hladnim oblogom. To izvodite jednom na dan.

Prskajte noge i stopala hladnom vodom dvije minute dvaput na dan kako biste ublažili natečenost i neugodu.

Kada trebate potražii liječničku pomoć

AKo vas proširene vene bole ili krvare
Ako vam noga otekne, upali se ili na njoj pojave rane ili ranice
Ako imate bolove u prsima ili iznenada ostanete bez daha.


Leave a Reply


SIGN INTO YOUR ACCOUNT CREATE NEW ACCOUNT

Your privacy is important to us and we will never rent or sell your information.

 
×

 
×
FORGOT YOUR DETAILS?
×

Go up