suha koza

Kada žlijezde lojnice u koži ne proizvedu dovoljno masnoće, koja se zove sebum i štiti kožu od atmosferskih prilika, koža postaje suha, ispucala i katkad bolna.

Taj problem možete riješiti držeći se jednostavnih pravila o njezi kože i biranjem jednog od prirodnih lijekova i drugih tretmana.

Koža vam je možda suha zato što su vam žlijezde lojnice razmjeno neaktivne. to može biti nasljedna sklonost, posljedica privremene hormonalne neravnoteže ili loše prehrane. Osim toga, koža postaje suša s godinama.

Vrlo visoke ili niske temeprature i jak vjetar oduzimaju koži vlagu. Ruke, stopala i laktovi osobno su osjetljivi jer u njima ima manje lojnica, a podložni su i lice i vrat jer su obično posve izloženi okolini. Suha koža može biti i posljedica ekceam, sporijaze i pelenskog osipa te dehidracije zbog premalog uzimanja tekućine.

Prevencija suhe kože

Kada ste vani, koristite kremu s visokim zaštitinim faktorom, nosite tople čarape i rukavice kada je hladno i redovno nanosite mast ili balzam za usne. U kući neka temepratura bude ugodno svježa- Danju smanjite temperaturu i radije se toplije obucite.

Rashladni uređaji, grijanje i električni aparati, uključujući televizore i računare, povećavaju koncentraciju pozitivinih iona u zraku, koji isušuju kožu i smanjuju vlažnost zraka. Smanjite količinu pozitivnih iona otvaranjem prozora, ovlaživanjem zraka i njegovanjem kućnih biljaka.

Izbjegavajte spavanje pod električnim pokrivačem. Redovno vježbajte kako biste poboljšali krvotok i kako bi vaša koža dobila dovoljno hranjivih materija i kiskika.

Liječenje suhe kože

Zdrava prehrana s obiljem sirovog voća i povrća daje koži vlažnost i napetost. Spriječite dehidraciju uzimanjem najmanje šest čaša beskofeinskih napitaka na dan.

– Jedite hranu bogatu esencijalnim masnim kiselinama

– Uzmajte više hrane koje sadrži A i D vitamin.

– Jedite jela bogata vitaminom E i cinkom

– Uzimajte tablete ribljeg ulja

Biljni lijekovi za suhu kožu

– Gel od aloa vere omekšava i poboljšavanja stanje grube kože na licu

– Mišjakinja također umiruje. Napravite oblog od rashlađenog čaja od mišjakinje i držite ga na licu kako biste ublažili svrbež izazvan suhoćom.

– Uzimajte ulje žutog noćurka, koji sadrži masne kiseline.

Zaštita za suhu kožu

– Koristite losion ili kremu za čišćenje lica, a ne sapun

– Izbjegavajte adstringente ili losione na bazi alkohola jer uklanjaju prirodnu masnoću kože.

– Ujutro nanesite lakšu, a navečer jaču hidrantnu kremu

– Mažite kožu oko očiju, gdje je malo lojnica, kremom, losionom ili gelom za kapke

– Koristite gumene rukavice prije upotrebe deterdženta i drugih sredstava za čišćenje


Uloguj se na svoj profil Napravi profil

Your privacy is important to us and we will never rent or sell your information.

 
×
Napravi profil Vec imate profil?

 
×
FORGOT YOUR DETAILS?
×

Go up