suncanje

Premda su najčešće kod ljudi svijetle puti, čija koža proizvodi samo malu količinu zaštitnog pigmenta melanina, sunčane opektoine mogu se dogoditi svakome ko je predugo bio izložen sunčevim ultraljubičastim zrakama.

Najbolji je pristup prevencija, osobno kod djece, jer jake opekotine iz djetiljstva povezuju s zloćudnim melanomom u kasnijem životu.

Učestalo izlaganje ultraljubičastim A (UVA) zrakam izaziva prerano starenje kože i povećan rizik od raka kože. Pretjerano izlaganje ultraljubičastim B (UVB) zrakama izaziva opekotine, koje oštete gornji sloj kože, a također povećavaju rizik od raka. Crvenilo i bol obično se pojačavaju nekoliko sati nakon izloženosti i traju do sedam dana. Mogu nastati i mjehurići na koži.

Prevencija sunčanih opekotina

Ograničite izlaganje jakom suncu na najviše 15 minuta na dan u početku, postupno produljujući vrijeme ako želite. Prije izlaska na sunce, nanesite kremu sa zaštitnim faktorom 15 ili više, ovisno o vašem tipu kože. Ponovo nanosite svakih nekoliko sati i poslije plivanja. Nosite gusto tkanu odjeću i pokušajte izbjegavati sunce između 10 i 15 sati. Djecu mlađu od 6 mjeseci ne izlažite sunuc- neka i u kolicima budu u sjeni. Kada ste na suncu, pijte mnogo tekućine da vam koža ne bi dehidrirala. Svakodnevno uzimajte antioksidanse betza-karoten, vitamine C i E i selen. Nakon izlaganja suncu nanesite antioksidantsku hidratantnu kremu.

Liječenje sunčanih opekotina

Ne gulite spaljenu kožu i ne bušite mjehuriće

Umirite kožu hladnim oblozima, hladnom kupkom, tuširanjem ili nanesite gel aloe vera ili kalaminski losion

Ublažite suhoću ili ljuštenje hidratantnom kremom

Kod blagih opekotina ublažite bol tako što ćete ih posuti kukuruznim brašnom

Zaštitite izgorjelu kožu od daljnjeg izlaganja suncu.

Kada trebate potražiti lječniku pomoć kada su sunčane opekotine upitanju?

Ako je crvenilo jako ili imate mjehuriće

AKo dobijete vručicu, zimicu, vrtoglavicu, glavobolju ili povraćate
Ako jako izgori malo dijete.


Leave a Reply


SIGN INTO YOUR ACCOUNT CREATE NEW ACCOUNT

Your privacy is important to us and we will never rent or sell your information.

 
×

 
×
FORGOT YOUR DETAILS?
×

Go up