problem sa zucom

Osnovne tegobe žučnog mjehura čine žučni kamenci. U mnogim slučajevima te krute grude tako su male da mogu neopaženo izaći iz tijela, ali u drugi mogu biti i promjera 2,5 cm. Približno 9 posto stanovnika starijih od 60 godina ima žučne kamence, ali samo svaka peta osoba ima simptome.

Žuč, probavni sok koji proizvodi jetra, koncetrira se i čuva u žučnom mjehuru. Uzimanje masnoća stimulira žućni mjehur na izlučivanje žuči u dvanaesnik, dio tankog crijeva, gdje žuč pomaže razgrađivanju masnoća kako bi se mogle probaviti.

Ako jedete namirnice bez osobitog okusa ili jedete rijetko, žuč nmije stimulirana, a kad ne djeluje, možda uzrokuje nastanak kamenca. Većina kamenaca sadrži kolesterol te pigmente žuči, žučne soli i minerale kao što je kalcij. Uzimanje kontracepcijskih pilula i hormona u menopauzi povećava rizik od kamenaca, kao i neki lijekovi za snižavanje kolesterola.

Ljudi koji su gojazni, pate od zatvora ili su preosjetljivi na hranu ( na jaja, svinjetinu, luk, piletinu ili mlijeko) čeće dobivaju žučne kamence. Problem može biti povezan i sa sklonošću drugim probavnim tegobama: svaka druga osoba koja ima žučne kamence proizvodi premalo želučane kiseline, što može izazvati lošu probavu. Žučne kamence mogu pratiti i vjetrovi.

Žučni mjehur povremeno istisne kamenac zajedno sa žuči, a ako je velik ili hrapav, može zapeti u žučnom kanalu i izazvati žučne kolike ( bol u trbuhu ili leđima) mučninu, povraćanje i vrućicu. To zahtijeva hitnu liječničku pomoć. Sluznica žuči može se upaliti zbog kamenca ili infekcije. Za to stanje, koje se zove kolecititis, obično su ptorebni antiobitioci.

Prevencija

– Ograničite uzimanje hrane koja sadrži životinjske masti ( punomasno mlijeko, sir, žumanca, maslac, masno crveno meso, keksi, kolači=

– Smanjite uzimanje životinjskih bjelančevina i dodanog šećera

– Jedite mnogo povrća, voća i druge namirnice bogate vitaminima C i E te namirnice koje sadrže esencijalne masne kiseline, kao što je jezgričasto voće.

– Jedite smeđu rižu i cjelovite žitarice

– Neka obroci budu redovni, osobno doručak, kako biste pridonijeli dobroj probavi

– Svakog dana popijte sok od pola limuna u čaši vruće vode, oko pola sata prije doručka

– Poslije ručka i večere popijte šalicu kafe

– Svakog dana se žustro krećite pola sata jer to može spriječiti nastajanje kamenca od kolesterola.

Liječenje žučnog mjehura

Lijekovi iz kuhinjskog ormarića

– Da biste spriječili riik prevelike koncentarcije žuči, pijte najmanje šest čaša vode na dan

– Kako biste potaknuli protok žuči, čime se mogu isprati manji kamenci, uzimajte žličicu hladnotiještena maslinova ulja i žličicu limunova soka na dan.

Biljni lijekovi

Maslačak i druge gorke biljke mogu potaknuti protok žuči.

– Napravite čaj od korijena maslačka, dioskreje, dimnjače, matičnjaka i sladića. Pijte po šalicu svaki sat dok bolovi ne prođu.

– Kao alternativu, možete piti čaj od kamilice ili paprene metvice.

– Ako vam masni obroci izazivaju bolove, napravite čaj od korijena maslačka, turice, stolisnika, dimnjače, paprene metvice i dioskreje te pijte po šalicu triput na dan.


SIGN INTO YOUR ACCOUNT CREATE NEW ACCOUNT

Your privacy is important to us and we will never rent or sell your information.

 
×

 
×
FORGOT YOUR DETAILS?
×

Go up